Κυρ 14 Μαϊ 2023 / Ανδρέας Α.
Αγαπώ το κατοικίδιό μου | Σέβομαι το συνάνθρωπό μου
Χρήσιμες συμβουλές φροντίδας τόσο του κατοικιδίου μας όσο και των χώρων που αυτό κινείται
Αγαπώ το κατοικίδιό μου - Σέβομαι το συνάνθρωπό μου
Αγαπώ το κατοικίδιό μου σημαίνει φροντίζω τόσο το ίδιο όσο και τους χώρους που αυτό κινείται. To αγαπημένο μας κατοικίδιο δε μας προσφέρει απλά συντροφιά, αγάπη κι ευχάριστες στιγμές. Είναι ένα μέλος της οικογένειάς μας και συχνά ο καλύτερος μας φίλος! Το νοιάξιμο, η φροντίδα και η αγάπη που αφιερώνουμε στον τετράποδο φίλο μας θεωρείται δεδομένη. Η ενασχόληση μαζί του βγάζει από μέσα μας το στρες της ημέρας, μας χαλαρώνει και μας ηρεμεί ψυχικά και πνευματικά!
Όμως η ζωή μαζί με έναν τετράποδο σύντροφο έχει και πολλές υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις που οφείλουμε να γνωρίζουμε και που δεν πρέπει να αποφεύγουμε. Οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν την υγεία και την ευζωία του ζώου και κάποιες, εξίσου σημαντικές, αφορούν το κοινωνικό σύνολο. Αφορούν τους ανθρώπους με τους οποίους κυκλοφορούμε στους ίδιους δρόμους, χαλαρώνουμε στα ίδια πάρκα, μένουμε στην ίδια πολυκατοικία.
Αγαπώ το κατοικίδιο μου σημαίνει αναλαμβάνω τις ευθύνες που προκύπτουν από αυτή την σχέση ζωής. Ο λόγος γίνεται για την καθαριότητα και τους κανόνες υγιεινής που οφείλει να τηρεί κάθε ιδιοκτήτης οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς. Και δε μιλάμε μόνο για το αυτονόητο (όπως θα έπρεπε να είναι), μάζεμα των περιττωμάτων τους. Κάθε είδους ακαθαρσία που προκαλεί το αγαπημένο μας κατοικίδιο είναι αναμφισβήτητη υποχρέωσή μας να την καθαρίζουμε. Δεν είναι απλά δείγμα πολιτισμού. Υπάρχουν κι άλλοι σημαντικοί λόγοι που αφορούν στην υγεία, τη δική μας, των συνανθρώπων μας , των ίδιων τετράποδων αλλά και του οικοσυστήματος.
Τι λέει η Ελληνική Νομοθεσία;
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία :«Κατά τον περίπατο του κατοικίδιου, ο ιδιοκτήτης οφείλει να καθαρίζει άμεσα από το περιβάλλον τα περιττώματα του ζώου. Η μη τήρηση επιφέρει πρόστιμο»
Επιπλέον, η διατήρηση κατοικίδιων σε διαμέρισμα πολυκατοικίας επιτρέπεται, μεταξύ άλλων, υπό την προϋπόθεση να μην παραμένουν μόνιμα στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος ή τις βεράντες και να τηρούνται στο διαμέρισμα οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές και αστυνομικές διατάξεις. Απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή των κατοικιδίων σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας. Αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ενοίκων, επιτρέπεται στον κήπο, τον ακάλυπτο και την πιλοτή της πολυκατοικίας. Τέλος, κάθε ιδιοκτήτης σκύλου υποχρεούται να φροντίζει για τον περίπατο του κατοικιδίου του, που πρέπει να γίνεται πάντα με συνοδό. Παράλληλα, πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου το ζώο να μην εισέρχεται σε κοινόχρηστους χώρους ή χώρους άλλων ιδιοκτησιών.
Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Το θέμα δεν είναι απλά αισθητικό. Η εικόνα των περιττωμάτων ή των ούρων στα σκαλιά της πολυκατοικίας μας, στην πυλωτή μας, στο πάρκο ή στο πεζοδρόμιο δεν είναι ότι πιο όμορφο θα συναντήσουμε το πρωί ξεκινώντας για τη δουλειά μας. Πόσο μάλλον αν δεν είμαστε αρκετά προσεκτικοί και πατήσουμε πάνω τους. Η άσχημη μυρωδιά έρχεται να συμπληρώσει την απωθητική εικόνα. Αυτό θα μας κάνει να αναρωτηθούμε πόσο πολιτισμένος είναι τελικά ο φιλόζωος γείτονας μας με το τρισχαριτωμένο ζωάκι.
Δεν είναι λίγες δυστυχώς οι φορές που έχουμε ακούσει περιπτώσεις ανθρώπων να μιλάνε για περιττώματα ή ούρα που βρίσκουν κατά καιρούς έξω από την πόρτα τους. Ακόμη και για ανθρώπους που γλίστρησαν πατώντας τα. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό κυρίως όταν δούμε τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Τα περιττώματα των ζώων αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Τα περιττώματα και τα ούρα των κατοικίδιων μπορεί να περιέχουν σοβαρές ασθένειες. Ασθένειες εύκολα μεταδιδόμενες σε άλλα ζώα ή ακόμα και στον άνθρωπο. Αν ο σκύλος μας δεν είναι πλήρως αποπαρασιτωμένος ή απόλυτα υγιής, οι ακαθαρσίες του μπορεί να κρύβουν πολλών ειδών μικρόβια. (E. Coli, Giardia, Σαλμονέλωση, Κρυπτοσποριδίωση, Καμπυλοβακτηρίωση, λεπτοσπείρωση, Parvo, Brucella) και ένα σωρό παράσιτα (Toxocara, Heartworms, Αγκυλόστομα, Roundworms, ταινία…). Η επαφή με ξένα κόπρανα είναι, άλλωστε, ένας από τους λόγους που οι κτηνίατροι μας συμβουλεύουν να μην βγει το κουτάβι μας από το σπίτι πριν ολοκληρώσει τα πρώτα του εμβόλια
Οφείλουμε να μαζεύουμε τα κόπρανα των σκύλων ακόμη και από κήπους, πάρκα άλση και δάση. Δυστυχώς οι σκυλίσιες ακαθαρσίες δεν αποσυντίθενται γρήγορα όσο νομίζουμε. Σε αντίθεση με τα απόβλητα των άγριων σαρκοφάγων ζώων, (λύκοι, αλεπούδες, κ, ά.) που είναι 100% βιοδιασπώμενα, τα κακά του σκύλου μας μπορεί να μείνουν στο έδαφος μέχρι και ένα χρόνο πριν αρχίσουν να διαλύονται. Ο λόγος είναι ότι η διατροφή του σύγχρονου κατοικίδιου σκύλου διαφέρει πολύ από αυτήν των άγριων ζώων. Οι ακαθαρσίες των άγριων σαρκοφάγων είναι το αποτέλεσμα μιας δίαιτας με πρωτεΐνες υψηλής περιεκτικότητας και πλούσιας σε ασβέστιο. Το σιτηρέσιο δεν περιλαμβάνει συντηρητικά, χημικά ούτε σπόρους. Η αποσύνθεση των «άγριων» κοπράνων είναι θέμα ημερών. Φροντίζουν για αυτό οι μύγες, τα σκαθάρια, και άλλα εργατικά έντομα καθώς και τα βακτήρια που βρίσκονται στο έδαφος.
Αντίθετα, οι σκυλοτροφές (ειδικά οι κακής ποιότητας) μπορεί να διατηρήσουν τη συνοχή τους και τη μυρωδιά τους για περισσότερο από έναν χρόνο, πριν αρχίσουν να διαλύονται. Αν, μάλιστα, είναι πλούσιες σε συντηρητικά, τότε παράγουν απόβλητα που είναι επίσης πλούσια σε συντηρητικά. Δεδομένου ότι τα περισσότερα συντηρητικά, ευτυχώς, δεν απορροφώνται από τον οργανισμό, αποβάλλονται μαζί με τις ακαθαρσίες και καταλήγουν στο έδαφος, τα φυτά και τον υδροφόρο ορίζοντα. Η μόνη περίπτωση που οι ακαθαρσίες των σκύλων αποσυντίθεται σε σκόνη και μάλιστα γρήγορα είναι όταν τα ζώα τρέφονται με ακατέργαστη δίαιτα. Η ωμή (RAW) διατροφή είναι η ίδια που κάνει ένα άγριο αρπακτικό. Παράγει, μάλιστα, λιγότερες ακαθαρσίες με πιο ήπια μυρωδιά.
Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται σε εμάς, στις ΗΠΑ απαγορεύεται να αφήνουμε τις σκυλίσιες ακαθαρσίες στη φύση. Στην περίπτωση, μάλιστα, που έχουμε κατασκηνώσει μακριά απ’ τον πολιτισμό (και άρα δεν υπάρχουν σκουπιδοτενεκέδες) προβλέπεται να τις θάβουμε στο χώμα σε βάθος 15-20 εκατοστών και σε απόσταση 60 τουλάχιστον μέτρων από τρεχούμενο νερό
( Πηγή: Τομέας Οικολογίας για την Πολιτεία της Ουάσινγκτον – www.ecy.wa.gov)
Σέβομαι τον εαυτό μου και τον συνάνθρωπό μου σημαίνει, στην προκειμένη περίπτωση, πως καθαρίζω άμεσα κάθε ακαθαρσία που ο τετράποδος φίλος μου προκαλεί.
Σε περίπτωση που ουρήσει σε κάποιο σημείο του κοινόχρηστου χώρου της πολυκατοικίας, καθαρίζουμε το σημείο απορροφώντας τα ούρα με χαρτί κουζίνας ή κάποιο παλιό wettex ή πανί. Στη συνέχεια σφουγγαρίζουμε με ένα ενζυματικό καθαριστικό ειδικά σχεδιασμένο για οσμές από κατοικίδια. Αυτά τα καθαριστικά θα εξαλείψουν την οσμή και θα καταστρέψουν οποιεσδήποτε φερομόνες ή μόρια που άφησαν πίσω τους τα οποία θα μπορούσαν να δελεάσουν τα σκυλάκια μας να “τα κάνουν” και πάλι στο ίδιο σημείο. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το εσωτερικό του σπιτιού μας. Ειδικά εάν το δάπεδο είναι μάρμαρο ή μωσαϊκό υπάρχει περίπτωση , αν δεν καθαρίσουμε εγκαίρως, να δημιουργηθεί λεκές από τα οξέα των ούρων. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και σε περίπτωση κοπράνων. Πρώτα τα μαζεύουμε και μετά σφουγγαρίζουμε με κάποιο απορρυπαντικό.
Εάν στεγνώσουν τα ούρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το συνεργείο καθαρισμού ή όποιος έχει αναλάβει την καθαριότητα, να μην προσέξει τον λεκέ, και να διασπείρει τα μικρόβια των ούρων με την σφουγγαρίστρα του σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Εκτός από τα μικρόβια, σε αυτή την περίπτωση, δημιουργείται μια δυσάρεστη οσμή στην πολυκατοικία, που δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε με την χρήση κάποιου αποσμητικού. Και φυσικά το ζητούμενο δεν είναι να κρυφτεί απλά η μυρωδιά! Το πρόβλημα θα λυθεί με τα επόμενα σφουγγαρίσματα, με καθαρό νερό , καθαρή σφουγγαρίστρα και απορρυπαντικό – απολυμαντικό δαπέδων.
Προσοχή και στις τρίχες των κατοικιδίων.
Ακόμη και οι τρίχες των κατοικιδίων μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Στατιστικές δείχνουν ότι το 15% ως 30% των ατόμων που πάσχουν από αλλεργίες, έχουν ευαισθησία σε κάποιο κατοικίδιο και συχνότερα σε σκύλο και γάτα. Οι γάτες ή οι σκύλοι παράγουν αλλεργιογόνα, δηλαδή πρωτεΐνες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία. Αυτά τα αλλεργιογόνα βρίσκονται στο δέρμα, στο τρίχωμα αλλά και στο σάλιο τους. Όλες οι γάτες ή οι σκύλοι παράγουν αλλεργιογόνα. Όταν ο σκύλος χάνει τρίχες ή ξεφλουδίζει το δέρμα του, οι πρωτεΐνες αυτές μεταφέρονται στο άμεσο περιβάλλον και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
Κάντε συχνά μπάνιο και βουρτσίστε τακτικά το σκύλο σας. Το τακτικό μπάνιο του σκύλου σας, ακόμη και αν δεν είναι εμφανώς λερωμένος, με ένα απαλό, σαμπουάν σκύλων, απομακρύνει από πάνω του τυχόν δυσοσμίες, λάδια, τρίχες που τείνουν να πέφτουν καθώς και βρωμιές που έχουν προσκολληθεί στο τρίχωμά του οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν στο περιβάλλον που κινείται. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνετε συχνά ώστε να απομακρύνονται ελεγχόμενα τα νεκρά κύτταρα και οι τρίχες. Αυτή η τακτική συμβάλει εξίσου στη διατήρηση της καθαριότητας των χώρων που κινείται. Έχετε μαζί σας ειδικά υγρά μαντηλάκια καθαρισμού ή έστω μωρομάντηλα για να καθαρίζετε τα πόδια του κάθε φορά που εισέρχεται στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας ή στο σπίτι σας, με λασπωμένες πατούσες. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει να μην εισέρχονται στο σπίτι ανεπιθύμητες βρωμιές και οσμές.
Προμηθευτείτε τα κατάλληλα βοηθήματα.
Στο κοντινό σας petshop θα βρείτε εξειδικευμένα είδη και βοηθήματα καθαριότητας τόσο για τα ίδια τα κατοικίδια όσο και τις επιφάνειες που κυκλοφορούν και λερώνουν. Επιπλέον θα βρείτε προϊόντα για το μάζεμα των ακαθαρσιών (σακουλίτσες, γάντια και ειδικά φαρασάκια με τα οποία δεν χρειάζεται να έρθετε καθόλου σε επαφή με τα περιττώματα των ζώων). Κοστίζουν ελάχιστα και αξίζουν τον κόπο. Αν πάλι, δε θέλετε να επιβαρυνθείτε το κόστος, χρησιμοποιήστε κοινές σακούλες.
Αδέσποτα στους κοινόχρηστους χώρους. Μια αναφορά θα πρέπει να γίνει και στις περιπτώσεις των αδέσποτων σκυλιών και γατιών που ταΐζουν ένοικοι πολυκατοικιών σε κοινόχρηστες πυλωτές. Αφήνουν φαγητό και νερό, μην φροντίζοντας ωστόσο για την καθαριότητα και την υγιεινή του χώρου. Το πρόβλημα, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι τεράστιο. Είναι υψίστης σημασίας να λαμβάνεται μέριμνα για τον τακτικό καθαρισμό και την απολύμανση των σημείων αυτών. Το τάισμα των ζώων αυτών θα πρέπει να είναι ελεγχόμενο. Αφημένες τροφές μπορεί να προσελκύσουν ποντίκια στους χώρους μας. Ψύλλοι και άλλα παράσιτα πιθανότατα, ιδιαίτερα σε περιόδους αναπαραγωγής των ζώων , μπορεί να δημιουργηθούν. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, αυτά τα παράσιτα εύκολα μπορεί να μεταφερθούν στο εσωτερικό των σπιτιών μας. Η τακτική χρήση νερού, απολυμαντικών και μικροβιοκτόνων είναι επιτακτική ανάγκη. Διαφορετικά η δυσωδία και τα μικρόβια που τόσο εύκολα διασπείρονται στους χώρους, ειδικά τους θερινούς μήνες, αποτελούν σημείο κινδύνου της δημόσιας υγείας.